En Yaygın Psikolojik Rahatsızlıklar ve Belirtileri Nelerdir?

tarihinde

Psikolojik rahatsızlıkların belirtileri nelerdir? Psikolojik bozukluklar nasıl anlaşılır? Tedavi süreci nasıl işlemelidir? Hepsi yazımızda...

Psikolojik rahatsızlıklar nelerdir?

Davranışsal ve duygusal hastalık belirtilerine psikolojik hastalıklar adı verilir. Çeşitli nedenlerle kişinin düşüncesinde, ruh halinde ya da davranışlarında sorun olması halidir. Psikologlar ve psikiyatristler, testler yerine belirtilere, semptomlara ve ortaya çıkan işlevsel bozukluklara bakarak teşhis koyarlar.


İşlevsel bozukluklar, banyo yapmak, tuvalete gitmek  ya da işe gitmek gibi belli rutin işleri ya da temel günlük görevleri yerine getirememektir. Belirtiler, her objektif gözlemcinin fark edebileceği işaretlerdir, örneğin aşırı sinirlilik ya da ani ruh hali değişikliği gibi. Semptomlar mutsuzluk ya da ümitsizlik gibi hasta tarafından algılanan ya da hissedilen duygulardır.


Günlük hayatta en yaygın psikolojik hastalıklar ve belirtileri hakkındaki yazımıza bir göz atalım:



Anksiyete

'Sıkıntı' anlamına gelir. Psikiyatride kaygı bozukluğu olarak adlandırılan bir grup hastalığın genel adıdır. Belirtileri: terleme, titreme, çarpıntı vs. gibi bedenseldir. Başına kötü bir şey geleceğini düşünme, rezil olmaktan, komik duruma düşmekten korkma gibi düşünsel belirtileri de vardır.

 

Panik atak 

Endişe ya da korku gibi duyguların nöbetler şeklinde ortaya çıkma durumudur. Hemen herkeste görülebilmesine rağmen bazı kimselerde kronikleşmiştir ve ilaç tedavisi gerektirir. Başlıca belirtileri korku, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, baş dönmesidir. Panik atağı olan kimseler çoğunlukla kendilerini güvende hissettikleri bir yere gitmek isterler. Atak şiddetliyse titreme ve bayılma da olabilir. Sık sık panik atak yaşayan kişiler kapalı, karanlık ve gürültülü yerlerden hoşlanmaz, evlerinden başka yerde kalmamaya özen gösterir ve kapalı yerlerde hep kapıya yakın durmak isterler. 

 

Agorafobi

Panik atakrahatsızlığının kardeşi diye de tabir edilir. Panik atak sorunu olan birçok insanda değişik semptomlarla görülebilmektedir. Çevrede, apartman vb. yapıların olmadığı açık alanlarda bulunmaktan rahatsızlık duymak, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında seyahat etmek, büyük kalabalık mağazaların içinde tedirginlik duymak, uzak mesafe yolculuklarına çıkamamak bunlardan bir kaçıdır.

 

Sosyal fobiler

Başkalarının yanında rezil olacağı ya da utanç duyacağı durumlara düşeceği endişesiyle sosyal ortamlara girmekten çekinme olarak tanımlanır. En sık görülen sosyal fobi durumları şunlardır: Birisiyle tanıştırılma, konum olarak kendisinden daha yukarıda bulunan kişilerle karşılaşma, telefon etme, konuk kabul etme, bir şeyler yaparken başkaları tarafından izlenme, başkalarının kendisine "takılması", tanıdıklarla yemek yeme, başkalarının yanında yazı yazma ve toplum önünde konuşma yapmaktır.

 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Dünyada en sık karşılaşılan psikiyatrik sorunlardan biridir. Yaşanılan kötü bir tecrübeden sonra (tecavüz, doğal afet, işkence, yoğun duygusal şiddet, saldırı, trafik kazası vs...) kişinin duygu durumunun bozulmasıyla genellikle depresyonla ortaya çıkar. Kişi uyuyamaz, kabuslar görür ve normal yaşamına çok güç devam eder. Travma sonrası duygu durum bozukluğu ana hatlarıyla bu şekildedir. 

 

Yaygın anksiyete bozukluğu

Kişi, her şeyi kontroledersem hayatımda kötü bir şey olmasına izin vermem şeklinde bir illüzyona sahiptir. Bu sorunu yaşayan insanlar bütün kötü olasılıkları hesaplamaya çalışır ve daha sonra bu olasılıkların esiri olurlar. Sürekli olabilecek şeyleri düşünürler. Adeta geleceğe hapsolmuşlardır. Terapilerinde hayatın kontrol edilemezliğini kabullenmek ve yaşadıkları anda kalmak konusunda çalışılırsa kaygı düzeyleri azalır. 

 

Depresyon

Depresyon, en az 2 hafta süren duygu durum çökmeleridir. Duygusal olarak çöken hasta karamsarlaşmaya ve zihinsel olarak (kendine zarar verme dahil) kötü düşüncelerle meşgul olmaya başlar. Vücudunda ağırlık ve yavaşlama ortaya çıktığı için, davranışları da içe kapanma yönünde değişir. Gün içindeki gelip geçici moral bozulmaları depresyon olarak adlandırılmaz. Geçmişte yaşanan travmalar, kayıplar, üzüntü ve zorlanmalar, hala devam eden sorunlar, yeni ortaya çıkmış zorlayıcı yaşam olayları, düşük eğitim düzeyi, yoksulluk da depresyona neden olabilir. 

 

Bipolar bozukluk

Enerjiartışı, kolay yorulmama, aşırı neşelenme veya aşırı sinirlilik, dikkatin çabuk dağılması, uyku ihtiyacında azalma muhakeme yeteneğinde bozulma, düşüncelerde aşırı artma gibi belirtileri olan sinirsel rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır.

 

Kişilik bozuklukları 

İnsanı sosyal ortamından soyutlayan bozukluklardır. Bu durumlarda hasta içine kapanır veya bazı durumlarda saldırgan olabilir. Yardımcı olmaya çalışanları dinlemez. Vakit geçirmeden iyi bir hekime danışmak gerekir. Ancak tam iyileşmede doğru bir hekim seçimi kadar, hastanın iyileşme çabası da önemlidir.  

 

Yeme bozukluğu

Yeme bozukluğu, kişinin mental veya duygusal durumundan kaynaklanan bir bozukluk nedeniyle yetersiz veya aşırı besin tüketimine yol açan olgular bütünü olarak tanımlanır. Yeme bozukluğu, sağlıksız yeme alışkanlıklarının gelişmesine neden olan bir dizi psikolojik durum olarak tanımlanabilir. Yiyecek, vücut ağırlığı veya vücut şekline olan bir takıntıyla başlayabilir. Ağır vakalarda çok ciddi sağlık problemleri görülür.


Bağımlılıklar

Hem bedensel hem ruhsal alanda ortaya çıkan klinik tablo, uzantıları olan toplumsal sorunlar beraber düşünüldüğünde çağımızın en önemli sağlık sorunu olmaya aday görünüyor.  Çocuk, ergen ve genç erişkinlerde görülen madde bağımlılığı sorunu ülkemizde ve dünyada yeni karşılaştığımız bir sorun değildir. Madde bağımlılarını tedavi ve rehabilite ederek onların sağlıklarından sorumlu bireyler olmalarını sağlamak gerekir.

 

Cinsel problemler

Cinsel sorunların yüzde biri bedensel faktörlere dayanırken geri kalan sorunların çoğu psikolojik faktörlere bağlıdır. Cinsel problemlerin tedavisi mümkün olmasına rağmen çoğu kişi bu problemini yok saymaya çalışır ve tedavidenkaçınır. Sebepler kişiden kişiye değişse de genellikle cinsel açıdan ailevi baskı altında yetişmiş kişilerde cinsel problemler kaçınılmazdır. Cinsellikle ilgili yanlış bilgilendirilmeler, yaşanmış kötü tecrübeler de cinsel sorunlara yol açabilir.


Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Find similar articles on this topic :

Burç yorumlarınız e-posta kutunuza gelsin!

Son Yazılarımız

Yay: 2024 Burç Yorumları

Sevgili Yaylar, hazır olun! Sizi harika bir yıl bekliyor! Yaşamınızın her alanında başarı ve mutlulukla karşılaşacaksınız. Aşk yüzünüze gülecek, kariyeriniz gelişme gösterecek, projeleriniz istediğiniz tempoda ilerleyecek. Eğer hayal kırıklığına uğratan aşklardan ve ütopik kariyer hayallerinden uzak durursanız 2024'ün sizin yılınız olduğu söylenebilir. Önümüzdeki yıla daha iyi bir başlangıç yapmak için uzman astrologlarımızın sizin için hazırladığı yıllık burç yorumlarını keşfedin!

Yay Burcunun Özellikleri

Yay burcu hevesli, neşeli, optimist, sıcakkanlı ve cömert bir burçtur. Huzurlu dolu, olumlu düşünen ve kimi zaman da maceracı Yay daima mutluluğunun peşinde koşar. Şen, açık sözlü ve iyi niyetli bu burç her tür karmaşık durumdan uzak durmayı tercih eder. Yay burcunun astrolojik portresini keşfetmeye hazır mısınız?

Astrocenter Türkiye sayfamızda canlı yayınlarımızı izlemeye davetlisiniz! Her hafta farklı bir uzmanımız sorularınızı ücretsiz yanıtlıyor!

Yay Burcunun Aşk Uyumu

Yay burcu macerayı sever. Onun için evde oturup dışarıda akan hayatı seyretmek söz konusu bile değildir! Yay, tıpkı Koç ve Aslan gibi harekete ve bol bol seyahat etmeye ihtiyaç duyar. Yay burcunun hızına ve enerjisine herkes yetişemez! Burcunuz Yay burcu ile uyumlu mu? Yay burcunun en uyumlu olduğu burçları açıklıyoruz!

Yay Burcunu Etkilemenin Yolları

Yay burcu birinden hoşlanıyorsunuz ama onun ilgisini nasıl çekeceğinizi bilmiyor musunuz? Bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

En Sevilen Yazılar

Yay

Yay

Yay Burcu Kadını: Güçlü ve Özgür

Sertab Erener, Sezen Aksu, Azra Akın ve Zeynep Çamcı; bu isimler Türkiye’nin en ünlü yay kadınlarından bazıları. Onlar alanlarında önde gelen isimlerden ama yay burcu kadını olarak birçok ortak noktaları da var.

Burcunuza Dair Her Şey