Özgüven Eksikliği: Nedenleri, Sonuçları ve Yenmenin Yolları

tarihinde

Hayatta başarılı olmanın en önemli sırrı, önce kendimize <strong>güvenmektir.</strong> Peki kendimize olan güvenimizi nasıl artırırız? İşte ipuçları!

 

Özgüven eksikliği nedir ve nasıl başa çıkılır?  

Özgüven eksikliği psikolojik bir problem olarak görülebilir. Kendini dış dünyaya kapama, sosyalleşmekten ve başaramamaktan korkma gibi belirtileri vardır.


Özgüven, kişinin kendisine yönelik olumlu duygular geliştirerek kendini iyi ve yetkin hissetmesidir. Kişi, bu durumda çevresindekilerle daha barışık olur, yeni işlere ve projelere atılmaktan çekinmez. Cesaret ya da yüreklilikten farklıdır. Özgüven sahibi insan, iyi ve kötü yönlerinin farkındadır ancak iyi yönlerini cesurca öne çıkarmaktan ya da kötü yönlerini geliştirmeye çalışmaktan çekinmez. Kendini olduğu gibi görür, güçlü ve zayıf yönlerini kabul eder.

 


Bazı işaretler tam karşınızda duruyor... Ve bundan çok fazlasına da sahipsiniz! Falcılarımızla geleceğinizi yorumlamayı öğrenin


 

Özgüven eksikliği kader değildir, çok kolay bir şekilde giderilebilir. En kolay giderilme yolu, yapamayacağımıza inandığımız sorumlulukların altına girmektir. Başka bir deyişle “Asla yapamam” dediğimiz ne varsa tam olarak onu yapmaya gayret etmektir. Bu, yalnızca çok basit bir karar anı, değişmeye yönelik kararlılık ve irade gerektirir.


Kişi, kendisine zor görünen işlerin altından kalkabildiğini gördükçe benliğine duyduğu saygı artar, kendini daha güçlü hisseder ve kendisine olan güvenini yeniden kazanır. Kendi koyduğu sorumluluğu yerine getiren kişi, olayı sonuçlandırdığı için başarı duygusuna ulaşacaktır. Başardığına inanan bir insanın, hayattaki motivasyonu artar. Başarabildiğini gördükçe , özgüven eksikliği yerini yavaş yavaş kendinden daha emin, daha kolayca inisiyatif alan ve kendini daha güçlü bir şekilde gösterip ifade edebilen bireylere bırakır.

 

Özgüven eksikliğinin belirtileri nelerdir? Bu sorunu yaşayan kişi nasıl davranır? 

  • Herhangi bir karar almak ya da eylemde bulunmak için cesaret toplayamaz, başarısız olma korkusu her zaman baskın gelir.
  • Diğer insanların fikirlerinden korkar, kendi fikirlerini belirtmekten ya da savunmaktan çekinir, itiraz görünce hemen geri çekilir.
  • Eleştirilmekten ya da övülmekten korkar; iyi ya da kötü bir yorum karşısında aşırı ve nedensizce kaygı duyar.
  • Başkalarını taklit eder; birilerine yaranmak üzere onun gibi davranır, kendi kişiliğini yansıtmaktan kaçınır.
  • Başkalarının daha iyi, daha başarılı olduğunu düşünür.
  • Toplum içine girme korkusu yaşar. Sosyal ortamlardan kaçınır, özellikle topluluk içinde öne çıkmayı (konuşmayı vs.) gerektiren durumlardan kaçar.
  • Herhangi bir işe başlarken başkalarının onayını almak ister. Başkalarının fikirlerine danışıp onayını almadan harekete geçemez, kendi kendine karar veremez.
  • İnsanların söylediklerini ve düşündüklerini kendine göre yargılamak. Kendi yargılarını kıstas alıp başkalarının gözündeki değerini ona göre ölçer.
  • Göz temasından olabildiğince kaçınır. İnsanlarla konuşurken gözlerini sık sık kaçırır.


Özgüven eksikliğinin sebepleri nelerdir?

Çocukluk döneminde ihmal


Çocukluk yılları kişiliğin geliştiği, şekillendiği yıllardır. Çocukların yaşadığı her şey, hatta aklımıza bile gelmeyecek kadar küçük olaylar onların kişiliğinde iz bırakarak, ilerki yıllarda etkisini gösterir. Susturulmuş, istek ve düşüncelerini belirtmesine izin verilmemiş, ya da aile içi şiddete tanık olup bunu içselleştirmiş çocuklar, ilerki yaşlarda genellikle özgüven problemleri yaşar.


Taciz


Çocukluk yılları boyunca cinsel istismara maruz kalan çocuklar, yetişkinlikte kendine güven sorunları yaşar. Çocuk, yaşadığı korkunç travmanın etkisiyle kendini hayatı boyunca suçlu hisseder, gerekli özgüveni toplayamaz.


Dış Görünüş


Dış görünüm özgüven kazanmak için önemlidir. Bedenine güvenen insan, kişiliğine de güvenir. Örneğin obez çocuklar ve yetişkinler özgüven kazanmakta zorlanırlar. Dış görünüşlerinin toplum içinde bir yer edinmekte engel teşkil ettiğini düşünür, kendi içlerine kapanırlar. Toplum içine çıkamama nedenlerinden biri de aslında kişinin kendisiyle barışık olmaması, kendini sürekli başka insanların yerine koyma isteğinden doğar.


Ebeveynlerin Yüksek Beklentileri


Elbette ki her ebeveyn çocuğunun başarılı olmasını ister. Ancak bu durum aşırıya kaçtığında, anne-babalar çocuklarına başarılı olmaları için baskı yapıp, hırs aşıladığında, çocuk, kendisiyle yarışa girer ve kendine olan güvenini yitirir. Çocuk acımasızca cezalandırılmamalı, aynı şekilde başardığı zaman ise ödüllendirilmemelidir. Başarısız olduğunda yanında durulmaması, yalnız bırakılması gibi etkenler bir çocukta özgüven eksikliği oluşmasının en önemli sebepeleri olarak görülmektedir. 


 

Özgüven eksikliğini yenmek için neler yapılabilir? 

Özgüven eksikliği, stres ve depresyonun artması gibi durumlara neden olur. Özgüven eksikliğiyle baş etmek, tüm istenmeyen rahatsızlıkların korunmasına yardımcı olabilir. Antidepresan gibi ilaçlar kullanmak bu sorunu çözmeyecektir. Önemli olan, kişinin değişmeye yönelik bir irade ortaya koyması ve kendi yeteneklerinin ve gücünün farkına varmasıdır. Bunun için yapılacak en güzel şey, kendine hedefler belirleyip onları yerine getirmeye çalışmaktır. Kişi kendine her seferinde gerçekleştirmesi daha zor bir hedef belirleyip, adım adım, yavaş yavaş ilerlemelidir. Böylelikle, başarabildiğini gördükçe özgüveni artacaktır.


Eğer birinde özgüven eksikliği benzeri bir durum sezdiyseniz, bunun ilerlemesine izin vermeden gereken önlemleri almalısınız. Özellikle çocukken önlem almak çok önemli. Özgüven eksikliği için psikolojik destek alınması bu sorunu yaşayan insanlar için çok önemli. Bu sorun anlatıldıktan sonra ilk  olarak daha sosyal bir hayata girilmesi ve diğer insanlarla bağlar kurulması oldukça önemlidir.

 

Özgüven kazanmak için ne yapılabilir?

  • Güçlü ve zayıf yönlerinizi kabul edin.
  • Kendinizle barışık olun.
  • Reddedilmeyi normalleştirin, reddedilmek korkulacak bir şey değil.
  • Başarısızlık, en başarı kadar normal! Başarama korkunuzu unutun.
  • Kendinize gerçekçi, ulaşabileceğiniz bir hedef koyun.
  • Bol bol egzersiz yapın.
  • Yapıcı eleştirileri kabul etmeye uğraşın, alıngan olmayın.
  • Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın.
  • Kendinize zaman tanıyın. Bu, hemen çözülecek bir problem değil. Vazgeçmeyin!

 

Özgüven problemi yaşayan insanları motive edecek birkaç cümle: 

  • “Kendimi her yönden yeterli hissediyorum, ben güçlüyüm!”
  • “Yeteneklerime odaklanıyorum”
  • “Gittiğim her yerde rahatım ve kendimden oldukça eminim.”
  • “Diğerlerinin onayına ihtiyacım yok. Ben bir bireyim!”
  • “Dik yürüyorum ve kendinden emin, güçlü adımlar atıyorum.”
  • Kendimi seviyorum, kendimi olduğum gibi kabul ediyorum.”


Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Hakllisiniz ama bir seye hesabakatmayiunutuyorsunuzcocugunuzuozguvenieksikolsadaolmasadasosyelolsadaolmasadacaliskanolsadaolmasadaosiarkasindaolunherkesinyapisibaskahuyubaska

Eda 4 yıl önce

Burç yorumlarınız e-posta kutunuza gelsin!

Son Yazılarımız

Astrocenter Hakkında

1999 yılında kurulan Astrocenter, Astroloji alanında Dünya’da en net ve güvenilir içerik oluşturan en önemli sitelerden birisi olarak kabul edilmektedir. Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde hizmet veren Astrocenter, Astoloji alanında verdiği engin bilgilerle sektörde en güvenilir içeriği sunan site olarak kabul görmektedir.

Haftalık Burç Yorumları

Güneş, Koç burcundan Boğa burcuna geçiş yapıyor "Güneşin yeni bir burca geçişi, hayatınızın yeni bir bölümünün başlangıcını simgeler. Bugün, değişimin rüzgarlarını hissetmeye ve hayatınızın yeni bir bölümüne adım atmaya hazır olun."

Günlük Burç Yorumlarınız

Güneş'in Aslan burcundaki Ay ile Üçgen açı yapması "Bugün, içsel gücünüzü ve cesaretinizi keşfedin. Koç burcundaki Güneş'in, Aslan burcundaki Ay ile Üçgen açı yapması, kendinizi ifade etme ve liderlik etme yeteneğinizi artırabilir. Kendinize inanın ve ışığınızı dünyaya yayın."

En Sevilen Yazılar

Çift ve Ters Saatlerin Anlamları

Eğer tesadüf eseri çift ve ya ters saatlerle karşılaşırsanız bilin ki bu saatler size bir mesaj iletmek istiyor. Bu mesajları merak mı ediyorsunuz? Detaylar yazımızda!

Kuş Tüylerinin Anlamları: Meleklerin Mesajlarını Keşfedin

Yakınınızda kuş tüyü bulmak size oldukça sıradan bir olay gibi görünebilir. Ama kuşlar gökyüzüyle ve evren çok güçlü bağlara sahiptir. Koruyucu meleklerimizin bize mesaj göndermek için etrafımıza bu tüyleri bırakmasına şaşırmamak gerekir. Ama tüyün rengine göre bu mesajın anlamı farklılık gösterir. İşte detaylar!

Düşündüğünüz Kişinin Rüyasına Girmek Mümkün!

Rüyalar bilinçaltımızın kontrolündedir. Dolayısıyla rüya gören bir insanın zihnine girmenin oldukça hatta imkânsız bile olduğu kabul edilir. Yine de insanların rüyasında bizi görmelerini sağlayacak belirli yöntemler mevcuttur. Nasıl mı?

Üçlü Saatlerin Anlamları: 03:33 - İstikamet Mutluluk!

03:33, 03:33, 03:33... Neredeyse bu saatin sizi takip etmeye başladığını düşüneceksiniz! Gece uykunuzu bölen basit bir tesadüften çok daha fazlasıyla mı karşı karşıyasınız? Kesinlikle öyle! Üçlü saatler şans eseri karşımıza çıkmaz. Onlara kendinizi kaybolmuş hissettiğiniz anlarda denk gelirsiniz. Evren ve koruyucu melekler doğru yolu bulabilmeniz adına size yol göstermek istiyor! Onların tavsiyelerine kulak verin....

Kara Ay Nedir?

Kara Ay'ı gökyüzünde aramanın anlamı yok! Gerçek anlamda var olmayan Kara Ay, Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesindeki duraklarından birine karşılık gelir. Peki Kara Ay, burcunuz üzerinde ne gibi etkilere sahiptir? Uzman astrologlarımız bu gizemli Ay'ın tüm yönlerini sizler için derledi.

Burcunuza Dair Her Şey